Május elején jártunk, pontosan nem is emlékszem már, olyan unalmas vasárnap esté volt. Az eső verte az ablakot, én meg kényelmesen elnyúltam a kanapén, és a telefonomat görgettem. Sorozatok? Nem, azokat már hét közben kipipáltam. Albumokat hallgattam? Az is inkább vasárnap reggelre illik. Egy barátom, Peti viszont ilyenkor mindig talál valami szórakozást. Épp amikor már gondolkodtam, hogy korán lefekszem, jött tőle egy üzenet: “”Próbáld ki ezt, de csak kikapcsolódásnak!”” – és mellé dobott egy linket. Így került elém életemben először a vavada .com.
Sokat hallottam már online kaszinókról, de valahogy sosem húztam a szívemre. Mindig is úgy gondoltam, hogy ezek az oldalak csak csapdák, ahol a fényes bónuszokkal és csillogó felületekkel próbálják megtéveszteni az embert. De aznap este, kíváncsiságból, mégis regisztráltam. Nem vittem túlzásba, csak száz Forintot töltöttem fel, hogy lássam, miről beszél Peti. A folyamat egyszerű volt, a felület tiszta, semmi túlzó reklám. Kicsit olyan érzés volt, mint amikor egy új játékkal ismerkedsz meg, csak éppen itt az izgalom valahogy más dimenzióban mozgott.
Az első percekben csak a rulettet néztem. Azt hiszem, ez vonzott legjobban, mert mindig is szerettem a matematikai valószínűségeket. Pörög a kerék, pattan a golyó, és közben az ember szíve is versenyt fut. Tettem egy kicsi tétet a pirosra. Nyertem. Aztán nyertem még egy kicsit, és amikor befizettem az összeget, hirtelen rájöttem, hogy már több mint fél órát eltöltöttem ott. A nyereség pár ezer Forint lett, de nem a pénz miatt éreztem jól magam – hanem azért a furcsa, izgalmas bizonytalanságért, ami minden pörgetést átjárt.
Az elkövetkező hetekben aztán egyre inkább kialakult egy kis esti szokásom. Munka után, amikor már mindenki lecsendesedett, elővettem a telefont, és bejelentkeztem a vavada .com-ra. Sokszor csak tíz-tizenöt percre, mert tudtam, hogy hosszabb időnél már nem is a játék, hanem az a bizsergető hullám venné át az irányítást, ami ilyenkor természetesen felébred az emberben. A legjobb az volt, hogy nem hajszoltam a nagyobb nyereményeket. Inkább az apró döntések hozták a feszültséget: piros vagy fekete, páros vagy páratlan, vagy éppen egy slot pörgetése, ahol a legkisebb nyerő kombináció is örömmel tölt el, mert láttam, hogy a véletlen mellettem állt. Egyszer sikerült elkapnom egy több tízezres nyereményt egy apró, ötven Forintos tétnél, és miközben a feleségem már aludt, alig tudtam elnyomni a nevetésem, hogy valaki ilyenért ennyire örül.
Ez a pozitív élmény egy idő után rávilágított valamire, amire korábban sosem gondoltam. A játék ugyanis nem arról szól, hogy megmondod a jövőt, hanem hogy elfogadd, hogy a jövőd kiszámíthatatlan. Minden pörgetés egy mini lecke a véletlen természetéről. Nincs kontroll, nincs garancia, csak a pillanatnyi választás, hogy hogyan reagálsz arra, ami kijön. Nyertél? Jó, de csak addig ülsz vele, amíg a logikád el nem dönti, mit kezdesz a nyereséggel. Vesztettél? Az sem tragédia, hiszen nem tettél fel többet, mint amit szánni tudtál.
Egy idő után kezdtem jobban figyelni arra, hogyan viselkedem a hétköznapokban is. Sosem voltam az, aki könnyen engedte el a dolgokat. Ha vártam valamire, feszült voltam; ha egy tervem nem úgy sült el, ahogy elképzeltem, órákig rágódtam. A kaszinós játékok, azokban az esti órákban, pontosan ezt a görcsösséget oldották bennem. Megtanultam mosolyogva kimondani, hogy “”nem nyert, de legalább próbáltam”” – és ehhez nem kell semmi különös, csupán megjegyezni, hogy az élet sokkal nagyobb játék, mint bármelyik online rulett.
Idén nyáron például egy fontos állásinterjúra hívtak be egy céghez, ami nagyon sokat számított volna nekem. Az interjú előtti éjszaka nem tudtam aludni, kavargott a fejem. Reggel aztán eszembe jutott az a három hónappal korábbi esti mottóm, amit a kaszinóban tanultam meg: a kimenetel sosem teljesen a te kezedben van, de az igen, hogy felkészülsz, és hogy hogyan állsz az eredményhez. Így is mentem be, nyugodtan, és a második kör után már tudtam, hogy megvan. Nem feltétlenül azért, mert a tudásom előtte nem volt meg, hanem mert nem görcsöltem rá az eredményre.
Azóta is előfordul, hogy nyitok egy játékot, de már sokkal kevesebbet, és sokkal tudatosabban. Nem a pénz a cél, hanem az az érzés, hogy a bizonytalanság igenis lehet élvez