Es visu mūžu esmu bijis cilvēks, kurš visu kontrolē. Darbā vadu projektu komandas, mājās plānoju budžetu, pat atvaļinājumā man ir tabula ar dienas aktivitātēm. Tāpēc ilgu laiku es uzskatīju, ka azartspēles nav manai personībai. Man šķita, ka tā ir pilnīga haosa un stihijas zona, kurā es zaudēšu galvu un naudu. Bet dzīvē viss notiek savādāk, nekā plānojam, un mans prāts par azartspēlēm mainījās pirms pāris mēnešiem. Varbūt tāpēc, ka es pieaugu un sapratu vienu vienkāršu lietu: spēle var būt izklaide, nevis veids, kā kļūt bagātam.
Sākās viss pavisam prozaiski. Biju licis remontu virtuvē un pēc meistaru aiziešanas paliku viens dzīvoklī ar krāsas smaku un milzīgu putekļu kārtu. Dators bija ieslēgts, es mēģināju atrast, kāpēc mans printeris atsakās strādāt, bet internets man iemeta reklāmu par tiešsaistes spēļu automātu. Sākumā es nodomāju: “Nu nē, tikai ne to.” Bet prāts ir ziņkārīgs. Es arī atcerējos, ka kāds kolēģis reiz pieminēja, ka spēlē “priekš emocijām, nevis naudas”. Es pats sev jautāju: kā var spēlēt un negaidīt laimestu? Tas man šķita absurdi. Tomēr tajā vakarā, kamēr pārdomāju, kāpēc printeris vairs neuztver manu telefonu, es nejauši noklikšķināju uz reklāmas. Un tā es nonācu lapā, kur man kā Latvijas iedzīvotājam piedāvāja izmēģināt dažādus spēļu automātus. Es sapratu, ka ir iespēja spēlēt par sīknaudu, un nolēmu ielikt piecus eiro. Ne jau tādēļ, lai kaut ko nopelnītu, bet vienkārši gribējās saprast, kas tur ir tāds, kas cilvēkiem liek atgriezties.
Pirmās divdesmit minūtes man bija pilnīgs bardaks. Es neko nesapratu no šīm līnijām, bonusu kārtām un koeficientiem. Tikko es kaut ko nospiedu, mašīna iedeva bezmaksas griezienus, un es sāku ķiķināt kā bērns. Un tad pēkšņi atskanēja skaņa, kas apstiprināja nelielu laimestu. Sešdesmit centi. Es pasmējos un turpināju. Neko nepazaudēju, tikai priecājos par katru mazumiņu. Kādā brīdī es aizmirsu par printeri, par remontu un pat par laiku. Kad paskatījos pulkstenī, bija jau pusnakts. Un kas ir pats smieklīgākais? Man vēl bija palikuši trīs eiro no sākotnējā piecinieka. Un es sapratu, ka manī iekšā ir notikusi pārmaiņa. Es vairs nebiju tas cilvēks, kurš dreb par katru centu. Es tā vietā izbaudīju procesu.
Protams, dažas dienas vēlāk es atkal atvēru to pašu lapu. Tas man kļuva kā vakara izklaide pēc darba, nevis traka vēlme atgūt zaudēto. Es sāku pētīt dažādas platformas, un kādā forumā kāds pieminēja, ka labu spēlētāju pieredzi piedāvā casperbets in latvia. Sākumā es domāju, ka tā ir kāda mārketinga frāze, bet vēlāk sapratu – tas ir vienkārši nosaukums vietnei, kas patiešām specializējas uz Latvijas klientiem. Man bija interese pamēģināt, jo iepriekšējā platforma likās nedaudz pārblīvēta ar visādiem paziņojumiem. Tā nu es vienu vakaru reģistrējos un man par pārsteigumu prasīja tikai epastu un vārdu. Bez ilgām anketām, bez lieka trokšņa. Aizmirsu pieminēt, ka esmu cilvēks, kam nepatīk sarežģītas sistēmas. Šeit viss bija vienkārši un pārskatāmi.
Nākamajā nedēļā es atklāju, ka manā kontā ir kāds mazs bonuss bez iemaksas. Man tas likās jocīgi – es neko neprasīju, bet viņi iedeva. Es noskrēju ātri pāri dažiem spēļu automātiem un nejauši uzvarēju astoņus eiro. Nevis milzu summu, bet astoņus eiro. Un tomēr tas laimests man sagādāja vairāk prieka nekā algas diena. Kāpēc? Jo tas bija negaidīts, tas bija kā mazs bonuss no dzīves. Tā reti notiek. Es atradu sev piemērotāko ātrumu – divas vai trīs stundas nedēļā, pa desmit eiro, ar nosacījumu, ka nekad nespēlēju ar naudu, kuru man būtu žēl zaudēt. Es noteicu sev savus limitus. Un ziniet ko? Viss kļuva daudz patīkamāk, kad es pārtraucu cerēt uz neiespējamo laimestu. Sāku pamanīt, ka spēle patiesībā ir kā šahs vai laba datorspēle – tev ir stratēģija, tev ir risks, tev ir moments, kad jāpieņem lēmums. Tas trenē arī pašdisciplīnu.
Pāris nedēļu laikā es nejauši uzzināju, ka mans kaimiņš Juris arī reizmēs spēlējot tiešsaistes spēles. Mēs sākām kopīgi pavadīt vakarus, skatoties sporta notikumus un paralēli pamēģinot derības. Atšķirībā no kazino automātiem, derības man deva vēl vienu skatu punktu. Tu ne tikai ceri uz laimestu, bet arī analizē, seko līdzi komandām, meklē informāciju. Es sapratu, ka tas ir vienkārši hobijs, kurā tev ir iespēja pārbaudīt savas zināšanas. Ar Juri mēs nekad neliekam lielas summas, bet mums ir sava spēle: kurš uzminēs precīzu rezultātu, tam otra jāpacienā ar kafiju. Smejies, cik gribi, bet tas savedis mūs daudz tuvāk. Mēs sākām satikties katru nedēļu, un nav svarīgi, kurš uzvar – galvenais ir tas, ka mums ir tēma sarunām un kopīgs prieks.
Vēl viens moments, ko gribu pieminēt, ir mana attieksme pret risku. Agrāk man likās, ka spēlētāji ir cilvēki, kuri neprot rīkoties ar naudu. Bet tagad es redzu, ka daudzi spēlētāji ir ļoti atbildīgi. Viņi nosaka sev robežas, viņi saprot, ka kazino ir izklaide, nevis ienākumu avots. Arī es esmu iemācījies apstāties. Ja jūtu, ka sāku nervozēt vai gribu atgūties no zaudējuma, es uzreiz aizveru lapu. Un tas man palīdz arī citās dzīves jomās – esmu kļuvis mierīgāks un pratu neiestrēgt pie problēmām. Tā ir netieša prasme, par kuru es nemaz nedomāju, ka iemācīšos, pateicoties spēlēm.
Mana attieksme pret Latvijas spēļu vidi arī pakāpeniski mainījās. Agrāk man likās, ka viss ir diezgan necaurspīdīgs, bet, izpētot licences un atsauksmes, es atkl